NAJDI SI SVŮJ KOMIKS
Hledat
Hledat
Vyhledávání na KomiksBazaru, v ANTIKVARIÁTECH a v BAZARECH
Nejhledanější slova (za posledních 30 dní):
Sledujte náš Facebook nebo Twitter
...a nic vám neuteče
Fórum: Kde inzerovat prodej komiksů
Kde inzerovat prodej komiksů 25835x
Ostatní | KomiksBazar | 1. 8. 2016 7:12:09

Jedna věc je sestavit stručný inzerát, ve kterém budou všechny potřebné náležitosti, určit správně cenu a udělat pár pěkných fotografií. Druhá věc je umístit inzerát tak, aby si k němu našlo cestu co nejvíce potenciálních kupujících. V následujícím textu se dozvíte, kde na českém a slovenském internetu nejlépe inzerovat prodej komiksů.

Jsme si vědomi toho, že KomiksBazar není jediným serverem se soukromou inzercí komiksových titulů a přitom hledat na internetu to správné a důstojné místo pro inzerci vašich komiksů může chvíli trvat. Proto vám přinášíme přehled z pohledu prodeje komiksů nejfrekventovanějších internetových stránek:


A v druhé části pak najdete tabulku s Přehledem parametrů vybraných inzertních serverů.
KomiksBazar je zaměřen výhradně na nákup a prodej komiksů a ostatního zboží, které s komiksy přímo souvisí. Vše je zde rozděleno do několika kategorií, ze kterých se největší oblibě těší právě kategorie Komiksy.
Zadávání nového inzerátu je u nás středně obtížné, zato si ale můžete vybrat určitá nastavení, která budou vyhovovat právě Vašim specifickým potřebám, jako např. dobu platnosti inzerátu (maximálně 90 dní), notifikaci před vypršením doby platnosti inzerátu nebo možnost povolit u inzerátu komentáře. Na druhou stranu, pokud se nechcete proklikávat formulářem na zadávání inzerátu, můžete využít službu Asistent, kdy stačí poslat email s textem inzerátu, s cenou a s fotografiemi na naši adresu a naše děvčata s láskou a s úsměvem zadají inzerát za vás. Odpovědi na inzerát pak budou chodit automaticky rovnou na vaši adresu. Jednodušší už to být nemůže.
Pokud jste příznivcem Facebooku, tak můžete inzerát zadat i na našich FB stránkách. Inzerát se objeví ve sloupci vlevo a po našem zvalidování jej manuálně nasdílíme v hlavním sloupci, odkud pak bude jako všechny ostatní inzeráty propagován sledujícím uživatelům. Je třeba si ale uvědomit, že takovýto inzerát, pokud nemá explicitně uvedenou emailovou adresu, se pak neobjeví na našich webových stránkách.

Dva stejné servery, ale každý nad jinou databází, neboli každý pro jinou zemi. Česká verze je o něco živější, to ale neznamená, že na slovenském serveru nic nenajdete, neboť i tam je slušná nabídka komiksů, jen se k nim musíte na obou serverech nějak dopátrat. Ani na jednom serveru totiž není zvláštní kategorie pro komiksy.
Před vložením inzerátu je nutné zadat vaše telefonní číslo, což tedy, pokud pro tyto účely nemáte zvláštní telefon, trochu narušuje vaše soukromí. Nicméně samotné zadání inzerátu je jednoduché. Problém bude asi jenom s výběrem nejvhodnější kategorie. Nevýhodou je i trochu to, že když se při vkládání obrázků do inzerátu překlepnete a vložíte nějaký, který jste nechtěli, tak nemáte jak jej zase hned odstranit.

Další známý inzertní server opět bez samostatné kategorie pro komiksy. Před zadáním inzerátu je nutné si registrovat nový účet a nebo, pokud již máte emailovou adresu u Seznamu, stačí si jen registrovat její použití i pro Sbazaru. V rámci zadávání inzerátu budete nuceni, pokud jste tak již neučinili dříve, registrovat si své telefonní číslo, bohužel bez toho to nepůjde. Zbytek je už bezproblémový, ovládání jednoduché a inzerát snadno a rychle zadáte. Pokud prodáváte častěji a větší mnotžství, může pro vás být užitečné, že si v nastavení můžete změnit název a URL adresu svého "bazárku". Zajímavé ale je, že u inzertního serveru takového formátu je zakázáno vkládat poptávky. Nemůžete to obejít ani tím, že do textu napíšete "koupím", neboť pak vám inzerát zamítnou s tím, že jste porušili pravidla pro inzerci. V našem případě se ale snažíme něco prodat, takže nám toto omezení vadit nemusí.

Inzeráty v bazaru na těchto stránkách jsou evidovány prostou formou textových zpráv, které již není možné zpětně upravovat. Před zadáním inzerátu je nutné si velmi jednoduše registrovat svou emailovou adresu a i zadání inzerátu je velmi pohodlné, neboť se jedná o vložení obyčejného textu s možností využití základních formátovacích znaků. Inzeráty časem neexpirují, takže je jich veliké množství a čím více budete listovat do minulosti, tím větší je pravděpodobnost, že už nebudou aktuální.
Nicméně ComicsDB disponuje ještě jednou skvělou funkcí, která využívá samotnou podstatu těchto stránek, tedy rozsáhlou databázi komiksů, a tou je možnost označit své prodávané komiksy příznakem "Nabízím" a do poznámky pak případně uvést cenu a popis stavu. Podle tohoto příznaku pak každý zájemce snadno zjistí, kdo a jaké komiksy nabízí. Takto označené záznamy ale bohužel také neexpirují, takže výsledné seznamy nabízených komiksů nejsou obvykle moc aktuální, dále není možné k takto nabízeným komiksům vkládat vlastní obrázky a nakonec jste v nabídce omezeni tím, jaké komiksy jsou v databázi již registrovány.

Obdobně jako u ComicsDB, jedná se jednoduchou evidenci nabídek obyčejnou formou textových zpráv bez možnosti zpětné editace. Inzeráty je možné zadávat bez obrázků a bez formátování. Crew.cz, jako jediný z námi uvedených serverů, umožňuje zcela anonymní zadání inzerátu bez nutnosti registrace emailové adresy nebo telefonního čísla. Je nutné pouze správně vyplnit jednu antispamovou otázku. Bohužel i na tomto serveru inzeráty časem neexpirují, takže je jich víc než dost a čím více se budete nořit do minulosti, tím větší je pravděpodobnost, že už nebudou aktuální.

Zejména naši slovenští přátelé ocení server Bazar.sk, který z hlediska prodeje komiksů tak trochu pokulhává za Bazos.sk. Není tu až tak živo, ale pokud jste ze Slovenska, tak se určitě vyplatí investovat trochu času a ten inzerát sem zadat. Jak už je u těchto větších inzertních serverů zvykem, i zde chybí samostatná kategorie pro komiksy. Inzerát je možné založit i bez registrace, je nutné se ale ověřit pomocí mobilního telefonu. Samotné zadání je jednoduché, problém může být snad jen s výběrem vhodné kategorie.

Obdobnou funkcí, kterou disponuje ComicsDB, nabízí i DatabazeKnih, tedy, jak už název stránek napovídá, vlastní databáze knih. Autoři těchto stránek šli ale ještě dál a ke každé knize v databázi umožnili zadat nabídku s vlastním obrázkem, se sledováním komunikace a možnosti hodnocení obou zúčastněných stran. Nechybí zde kategorie pro komiksy, takže zobrazení nabídek komiksů je zde pohodlné a přehledné. Před zadáním inzerátu je třeba se registrovat pomocí platné emailové adresy a pak už jen stačí vyhledat si požadovaný komiks a vložit k němu nabídku do Bazaru. Jste omezeni pouze tím, jaké komiksy jsou v současné době v databázi a i když DatabazeKnih je z hlediska funkčnosti na mnohem vyšší úrovní než ComicsDB, tak pokud jde o počet komiksů, nemůže se s ComicsDB rovnat.

Fabrika na prodej čehokoliv, tedy i komiksů, na které je na Aukru samostatná kategorie. Aukro vyžaduje před zahájením prodeje tzv. plnou aktivaci účtu, což znamená ověření pomocí platby z bankovního účtu, nebo ověření poštovní adresy dopisem s kódem. Na jednu stranu je tak kupujícím zajištěna vyšší míra bezpečnosti, na druhou stranu, pro někoho, kdo chce prostě jen prodat pár komiksů, to může být obtěžující. O vašem soukromí ani nemluvě. Bezesporu největší výhodou inzerce na Aukru je možnost zadávání aukcí, kdy se kupující předhánějí ve svých nabídkách. Za zmínku stojí i důmyslný a dobře zpracovaný způsob upozorňování na nové inzeráty. Samotná práce s tímto rozsáhlým systémem je však trochu složitější a nastavit aukci, aby se chovala přesně tak, jak potřebujete, vyžaduje nemalou dávku trpělivosti. Řadu prodávajících nakonec odradí i příliš vysoké poplatky z prodeje, které jsou v případě komiksů v době psaní těchto řádků 0,50 Kč za vystavení inzerátu a 6% z prodeje (max 500 Kč.). Viz aktuální ceník.
Je třeba mít na paměti, že aukce, ke kterým již bylo přihozeno, není možné rušit. A stejně tak na Aukru nepřipadá v úvahu odpověď typu "bohužel, je to již prodáno". Neboť tím porušujete prividla prodeje. Špatné hodnocení pak máte jisté a hrozí vám i zrušení účtu.

Specifickým místem pro zadávání inzerátů na prodej komiksů jsou diskusní skupiny na Facebooku. Na CZ-SK Facebooku jich máme hned několik a liší se svým zaměřením, počty uživatelů a pravidly. Zrovna pravidla jsou u těchto skupin velmi důležitá, neboť jsou jakousi právní normou obvykle přísné adminokratury(1), která v těchto skupinách vládne, a díky těmto pravidlům je ve skupinách nabízen a poptáván pouze takový obsah, který je relevantní ve vztahu k zaměření té dané skupiny. Nedodržování pravidel vás pak může v lepším případě stát pouhé smazání inzerátu, v horším pak dočasné případně trvalé vyloučení ze skupiny.
Ve všech skupinách je možné kromě textu vkládat obrázky a zadávat cenu. Někdy je cena a fotografie u nabídky nutnou podmínkou (právě oním výše zmíněným pravidlem). Nabídky je vždy možné komentovat a nebo můžete zadavatelům inzerátu psát soukromé zprávy. A samozřejmě, pokud chcete používat Facebook, musíte být na něm zaregistrováni, tedy zadat mu minimálně svůj email. Nevýhodou inzerování na Facebooku je pak malá přehlednost a někdy právě ty zmíněné komentáře, kde se velmi často pomlouvají pro někoho vysoké ceny. Některé zahraniční skupiny mají přísné pravidlo nekazit ostatním obchod nevhodnými komentáři a jsou za to i ty nejpřísnější postihy. U nás bohužel takové pravidlo žádná skupina zatím nemá.

Mezi nejfrekventovanější skupiny patří:
(1)Adminokratura: Přísná diktatura stran administrátora. On určuje pravidla, on je může za chodu měnit, on rozhoduje, kdy se pravidlo bude dodržovat a kdy udělí výjimku. Je to jeho svět a na tohle všechno má právo.

Přehled parametrů vybraných inzertních serverů
Poznámka: Po najetí myší na název parametru se vám zobrazí jeho podrobnější popis.
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Obsah webu
Kategorie s komiksy ano ne ne ano ano ne ano ano
Poptávky ano ano ne ano ano ano ano ne
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Práce s inzeráty
Editace / Smazání ano ano ano ne ne ano ano ano
podle podmínek
Náhled ano ne ano ne ne ne ne ano
Topování ano
zdarma
max 10x
ano
poplatek
ano
poplatek
ne ne ano
poplatek
ne ano
poplatek
Zadání emailem ano ne ne ne ne ne ne ne
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Máte právo na soukromí
Bez registrace ano
při zadání přes email
ano ne ne ano ne ano ne
Ověření emailem mobilem mobilem emailem bez ověření mobilem emailem bankou, dopisem
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Obsah inzerátu
Fotografie 5 10 20 0 0 50 1 8
jen první zdarma
Telefon prodejce ano ano ano ne ne ano ne ne
Lokalita ne ano ano ne ne ano ano ano
Odkaz na YouTube ne ano ne ne ne ne ne ne
Odkaz na Aukro ano ne ne ne ne ne ne -
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Funkce webu
Komentáře ano
s možností vypnutí
ne ne ne ne ne ne ne
Nastavení platnosti ano ne ne ne ne ne ne ano
Max.doba platnosti 90 60 30 neomezeně neomezeně 90 180 10
poplatek
Notifikace o expiraci ano ano ano ne ne ano ano ano
Hodnocení prodejců ano
pokud to prodejce povolí
ne ne ne ne ano ano ano
Propagace na FB ano ne ne ne ne ne ne ne
Propagace na TW ano ne ne ne ne ne ne ne
Tisk ne ano ne ne ne ano ne ano
Notifikace ano
přes FB, Twitter
ano
pro komiksy nepoužitelné
ne ne ne ano
pro komiksy nepoužitelné
ne ano
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro
Finance
Inzerát zdarma ano ano ano ano ano ano ano ne
Bez poplatků ano ne
topování
ne
topování
ano ano ne
topování, zvýraznění
ano ne
za kde co
KomiksBazar Bazos Sbazar ComicsDB Crew Bazar DatabazeKnih Aukro

Existuje ještě samozřejmě celá řada dalších inzertních serverů, ale pro komiksové sběratele nejsou až tak zajímavé. A z hlediska prodeje komiksů už vůbec ne. Pokud ale přesto víte o nějakých dalších stránkách, kde to nabídkou a poptávkou komiksů žije, tak nám neváhejte dát vědět, a my je rádi do našeho srovnání zařadíme.

A jaký je závěr?
Inzerce má tu výhodu, že své nabídky nemusíte zveřejňovat pouze na jednom serveru. Vyberte si tedy inzertní servery, které vám dle svých parametrů vyhovují, a na ně umístěte své inzeráty. Jen v případě Aukra pozor, kupující tam jsou velmi citliví na to, když nabízíte něco, co už nemáte v nabídce. Pokud tedy prodáváte jednu věc na Aukru (jako "kup teď") a zároveň i na jiném inzertním serveru, tak před prodejem přes jiný inzertní server nejdříve zrušte inzerát na aukru. A variantě, že byste prodávali něco na Aukru jako na "aukci" a zároveň měli na tu samou věc inzerát na jiném inzertním serveru, se raději vyhněte, neboť aukci, ke které již bylo přihozeno, nemůžete stornovat.
Poslední aktualizace: 1.8.2016 7:45:51
Související články:
  
Komentáře
Zatím nebyly vloženy žádné komentáře
Pro zadávání komentářů je nutné se nejdříve přihlásit.